🌐 Language
X

„Mladi heroji - Osnaživanje mladih u BiH na nivou zajednice“

Objavljeno Apr 09, 2023

Udruženje izbornih zvaničnika u BiH (UIZBiH) implementira projekat pod nazivom „Mladi heroji - Osnaživanje mladih u BiH na nivou zajednice“ od 01. januara 2023. godine do 30. juni 2024. godine zahvaljujući sredstvima Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike.

Ovaj projekat je dio obrazovnog programa koji ima za cilj povećati učešće mladih u javnom životu na lokalnom nivou i doprinese funkcionalnosti lokalne vlasti u Bosni i Hercegovini na temelju aktivnog učešća mladih građana. Iz našeg iskustva znamo da je transformacija društva dugoročna i da počinje sa građanskim obrazovanjem mladih generacija. Oni vrlo brzo mogu postati glavni nosioci promjena. Potrebno je da mladi nauče kako oni mogu napraviti promjene i da postanu zainteresovani za dešavanja u javnom životu na lokalnom nivou. Način rada će se odvijati kroz interatraktivni oblik edukacije učenika 10 srednjih škola iz 10 općina/opština u BiH.

Trening za učenike bi trajao 2 dana i odvijao bi se u toku škole/časova. Teme edukacije će biti: dijalog i kultura dijaloga, učešće građana u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou. Učenici bi identifikovali probleme u općini/gradu i pripremili prijedloge za rješavanje određenih pitanja ili problema, nakon čega bi se predložili projekti koji bi oni implementirali. Finansiranje projekata vršilo bi se po principu 600,00 EUR iz projekta, a 300,00 EUR iz opštinskog/gradskog budžeta, opštine/grada kojem pripadaju.

Implementacija ovog projekta će se odvijati u 10 srednjih škola u BiH. Kao ciljna grupa bili bi učenici srednjih škola, njihovi profesori i predstavnici opštinske vlasti.