🌐 Language
X

Participativni budžet 2021 – 2022

Objavljeno Jan 05, 2021

Participativni budžet 2020 – 2022 Donator: IOM Period implementacije: Decembar 2020 - Mart 2022

Udruženje izbornih zvaničnika u BiH (UIZBiH) implementira projekat pod nazivom „Participativno budžetiranje“ od 01. januara 2021. godine do 31. marta 2021. godine. Participativno budžetiranje je inicijativa koja se provodi u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), u okviru projekta Podrška mladima u lokalnim zajednicama u BiH, koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

UIZBiH je implementiralo niz zapaženih aktivnosti vezanih za učešće građana u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou. Jedan od projekata je i Participativno koji je implementiran u šest općina u BiH: Breza, Istočna Ilidža, Kiseljak, Kreševo, Trnovo RS i Vareš u periodu 2017 – 2019. godine.

„Participativno budžetiranje“ je projekat koji ima za cilj da stvori povoljno okruženje za aktivno sudjelovanje i uzajamnu suradnju građana, političkih predstavnika i državnih službenika. Opći cilj projekta je da se mladi angažuju sa širom zajednicom u razmatranju i donošenju odluka o raspodeli udela u opštinskom javnom budžetu.

Važan faktor za spremnost i motiviranost za učešće građana u javnom životu zajednice jeste da im se da mogućnosti da učestvuju u procesu donošenja odluka. Naš cilj je uključiti građane u procese odlučivanja na lokalnom nivou. Princip participativnog budžetiranja (PB) može poboljšati transparentnost rada općine i poticati učešće građana. Kroz ovaj proces građani mogu ponuditi svoje ideje i projekte koje smatraju korisnim za zajednicu i misle da bi trebali biti podržani kroz budžet općine. Kroz niz aktivnosti koje uključuju radionice i javne skupove građani će imati mogućnost da biraju prijedloge za podršku.

U ovom krugu učestvuju općine Jablanica i Foča.