🌐 Language
X

Glasači prvi put – izađite i glasajte

Objavljeno Jan 20, 2021

Glasači prvi put – izađite i glasajte Period implementacije: 03.01. – 31.12.2020 Donator: Ministarstvo vanjskih poslova Češke Republike

Transformacija društva je dugoročna stvar i počinje građanskim obrazovanjem mlade generacije. Oni uskoro mogu postati aktivni akteri promjena. Stoga je projekat imao za cilj povećanje učešća mladih u javnom životu, počevši od lokalnog nivoa. Mladima je potrebno predstaviti mogućnosti kako mogu napraviti razliku, kako bi se zainteresovali za javne život.

Kroz aktivnosti, projekat je povećao izlaznost mladih birača na općim izborima i značajno doprinio promjeni sistema građanskog obrazovanja u BiH. Kroz edukaciju u školama, 3200 mladih je educirano i direktno motivisano za učešće na općim izborima. Učenici su stekli znanje o načinu glasanja, što je smanjilo broj nevažećih listića, ali je još važnije motivisalo mlade ljude da preuzmu svoju sudbinu u svoje ruke i da budu odgovorniji prema društvu u cjelini. Predavači su bili profesori demokratije i ljudskih prava (10). Obučeni profesori su također održali 10 obuka za ostalih 100 profesora demokratije i ljudskih prava ili sociologije, o tome kako organizovati i održati predavanja za učenike o važnosti aktivnog građanstva, izbornom sistemu u BiH i procedurama glasanja. Paralelno sa ovim UIZBiH je kreirao preporuke i zalagao se za izmjene nastavnog plana i programa kako bi se uključile procedure glasanja.