🌐 Language
X

"Uključivanje mladih u javni život na lokalnom nivou u BiH" - 2018

Objavljeno Dec 28, 2018

"Uključivanje mladih u javni život na lokalnom nivou u BiH" - 2018 Period implementacije: 20. novembar 2018-31. decembar 2018 Donator Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini

Opšti cilj projekta bio je doprinijeti funkcionalnijoj vlasti u Bosni i Hercegovini zasnovanoj na aktivnom učešću građana. Specifični cilj je bio edukacija studenata o prikupljanju informacija o funkcioniranju općinske politike i načinu na koji građani mogu učestvovati u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou u BiH.

Projekat je implementiran u 3 BH općine: Breza, Istočna Ilidža i Kakanj, gdje je učestvovalo 65 učenika u dobi od 16 do 18 godina iz 3 srednje škole, 3 profesora i 5 predstavnika općinske vlasti.

Rezultat je bio dio obrazovnog aspekta, gdje učenici prikupljaju informacije o funkcionisanju općinske politike. Praktično, učenici su posmatrali sjednice vijeća u svojoj općini i učestvovali u simulacionoj sjednici u ulozi vijećnika. Učenici su imali priliku postavljati pitanja, te predlažu akcije za rješavanje problema u općinama.

Učenici su rekli da iako imaju predmet Demokratija i ljudska prava u školskom programu koji traje 4 semestra (2 godine), ovo im je prvi put da vide u praksi, vježbaju i upoznaju kako funkcionira općinska vlast i koje su njihove nadležnosti i zašto neki na prvi pogled laki problemi kao što su dovod vode i čišćenje smeća mogu biti komplikovani i dugotrajni. To je razlog zašto su ovi studenti bili zbunjeni, nisu imali mnogo mogućnosti da postavljaju pitanja i nisu znali pravu adresu gdje da ih postave. Ovaj projekat im je pomogao da steknu znanje i uvježbaju kako to učiniti na pravi način. Članovi vijeća bili su više nego željni da učestvuju u projektu i zahvalili su implementatorskoj organizaciji kao i donatoru za ovakav projekat.