🌐 Language
X

“Uključivanje starijih osoba u izborni proces u BiH”

Objavljeno Mar 01, 2016

“Uključivanje starijih osoba u izborni proces u BiH” Donator : Vijeće Europe Period implementacije: 1. ožujka 2016. – 31. listopada 2016.

Svrha projekta bila je smanjiti broj nevažećih glasačkih listića zbog nedostatka vještina starijih osoba za pravilno popunjavanje kompliciranih listića, spriječiti “obiteljsko glasovanje” educiranjem starijih osoba za samostalno glasanje i općenito boljeg osjećaja.

Ukupno je održano 38 radionica u Republici Srpskoj i 42 u Federaciji BiH. Tijekom ovih 80 radionica 4552 starijih osoba educirano je o izborima, iako je više starijih osoba dobilo brošure (podijeljeno je 5 000 primjeraka). U općini Zavidovići organizirana je radionica za Rome, na njihov zahtjev. Bili su vrlo zainteresirani i aktivni. Glavna pritužba koju su imali je da ih društvo ne prepoznaje kao građane BiH s punim pravima i da nemaju nikakve ili vrlo male šanse da budu prepoznati kao materijal za politiku.

Uočeno je da je razina znanja i interesa različita od područja do područja. Ovisi o uvjetima života u zajednici. U području gdje su uvjeti loši, stopa kriminala veća, a politička situacija uzdrmana, sudionici su bili vrlo zainteresirani i motivirani da izađu na izbore. Većina trenera uspješno je motivirala sudionike da izađu i glasaju i iako su na početku radionice mnogi sudionici rekli da ne žele izaći i glasati na kraju radionice, mnogi su promijenili mišljenje jer su shvatili kako izbori važni su tijekom radionice i da jedan glas može promijeniti sve.

Naučene lekcije i preporuke:

Edukacija o strukturi izbora, postupku glasovanja i općim informacijama o izborima trebala bi biti kontinuirana tijekom cijelog vremena, a ne samo u razdoblju prije izbora. Također, treba nepristrano objasniti političku strukturu BiH, edukaciju birača kako glasati, te trenutnu političku situaciju. Polaznici dobivaju neke informacije putem medija ili dobivaju objašnjenja uz pomoć krušaka, ali to treba detaljnije objasniti na radionicama.

Radionice prije izbora treba organizirati kako bi se motivirali sudionici da izađu i glasaju i to samo kao simulacija kompletnog izbornog postupka uključujući glasačke kutije, glasačke listiće za edukaciju i glasovanje. Članove općinskih izbornih povjerenstava te predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti treba pozvati da sudionicima objasne svoj rad i način funkcioniranja države, njihove odgovornosti i nadležnosti.

Opći zaključak nakon promatranih radionica u cijeloj BiH je da je potrebno stalno educirati o izbornoj proceduri ne samo starije, već i studente i radno stanovništvo jer je to jedan od najvažnijih segmenata demokracije. Edukaciju o strukturi izbora, postupku glasovanja i općim informacijama o izborima, kao i nadležnostima, ulozi i odgovornostima zakonodavne i izvršne vlasti potrebno je uvesti u školski program i podići na višu razinu.

Tijekom provedbe projekta vidljivo je da je u općinama u kojima djeluju udruge umirovljenika, više starijih osoba sudjelovalo u radionicama te su zatražili da se za njih organizira više radionica. Također puno njih je bilo sumnjičavo zašto trebaju potpisati popis sudionika pa su samo naveli njihova imena. A kada je prva osoba izjavila da nema naočale ili ne vidi da se prijavi, svi ostali su se odbili prijaviti, a koordinatori ili konzultanti, odnosno treneri su samo zapisali njihova imena.

Glavni izazov je bio kako privući ljude da dođu na radionicu i treba razmišljati o malim poklonima za sudionike u budućnosti jer su nažalost mnogi od njih pitali hoće li dobiti mali poklon ili ne (može biti torba za kupovinu, lijepa olovka ili nešto slično).