🌐 Language
X

Održana radionica u Milićima

Objavljeno Dec 11, 2015

„Uključivanje mladih ljudi u javni život na lokalnom nivou u BiH“ je obrazovni projekat koji ima za cilj povećati učešće mladih u javnom životu na lokalnom nivou i doprinijeti funkcionalnosti lokalne vlasti u Bosni i Hercegovini na temelju aktivnog učešća mladih građana. Potrebno je da mladi nauče kako oni mogu napraviti promjene i da postanu zainteresovani za dešavanja u javnom životu na lokalnom nivou.

Ovaj projekat se odvija kroz atraktivni oblik simulacije sjednice općinskih vijeća kombiniran sa praktičnim primjerima gdje učenici u timovima pripremaju strategije na nivou općina, rade u saradnji sa stvarnim predstavnicima svoje zajednice i na interaktivan način uče kako riješiti probleme u zajednici.

Implementacija ovog projekta se odvija u 16 srednjih škola Bosne i Hercegovine, a ovo su utisci profesora, učenika i predstavnika lokalnih vlasti sa održanih radionica:

Profesor Vojkan Mujičić:

"Vrlo zanimljiva edukacija! Učenici su u mogućnosti da svoja znanja stečena u dosadašnjem školovanju aktiviraju! U razgovoru sa učenicima edukacije saznao sam da su zadovoljni i načinom rada i prezentacijom, kao i mogućnostima razvoja demokratskog dijaloga!"

Učenici:

"Treninzi su bili prvenstveno zanimljivi i adekvatni za naš uzrast zbog rada u grupama i upoznavanjem sa našim mogućnostima na glasanju!" Katarina Pantelić

"Učenici sa treninga su bili veoma interesantni, mnogo toga smo naučili vezano za politiku i svi su se fino družili", Tamara Bjelogrlić

"Trening je bio odličan, naučili smo mnogo. Druženje je super!"

"Jedan od jačih utisaka je taj što smo se družili sa učenicima sa kojima se inače ne družimo mnogo. Druženje je ipak na prvom mjestu, ali i naučili smo koliko toliko." Dragan Radovanović

Sekretar Skupštine opštine Milići, sekretar SO Mirko Savić:

Prezentacija je jako korisna, za mlade i njihovo buduće učešće u ostvarivanju jedinice lokalne samouprave, u smislu sticanja znanja i praktičnih vještina u lokalnoj samoupravi.

Potpredsjednik SO Milići, Senad Hasanović:

"Ideja i način rada je dobar. Mislim da je ovo pravo vrijeme da se upozna i uvede ova generacija u način i rad skupštine odnosno lokalne uprave."

Slike